Eindwerkstuk Torchon

Vanaf eind september t/m maart wordt tegenwoordig, aan diegenen die willen leren kantklossen allereerst de kantsoort Torchon onderwezen. Torchon wordt wereldwijd beschouwd als de kantsoort waarbij technische tekeningen lezen, inzicht in het dradenverloop en vaardigheid in het kantklossen goed aangeleerd kunnen worden.
Deze cursus valt in twee delen uiteen: de Basiscursus en de Vervolgcursus Na deze inwijding is de leerling(e) in staat om vele andere kantsoorten aan te leren.
Gebruikelijk is het dan om de techniek van Guipure of Brugs Bloemwerk te leren.

Periodiek wordt naar de interesse van de leerlingen ge├»nformeerd en kunnen, bij voldoende deelname, cursussen gegeven worden in de volgende technieken: Russisch, ’s Gravemoers, Tule, Vlaanders, Valenciennes, Milanees, Duchesse en Moderne expressie.

Cursisten kunnen na afronding van een cursus hun cursusmap ter beoordeling inleveren bij de docenten om een certificaat te krijgen.

De cursisten zijn natuurlijk altijd vrij om een zelf gekozen werkstuk te klossen waarbij ze kunnen rekenen op de begeleiding van ervaren leraressen.

Op dit moment telt de school 82 enthousiaste kantklossters die uit de wijde en soms verre omgeving naar Schellinkhout komen om zich in hun hobby uit te leven.

De Kantklosschool “Ieder voor Allen Wijdenes” heeft niet alleen tot doel de techniek van het kantklossen te bevorderen, te vervolmaken, uit te dragen en te behouden, maar ook nieuwe wegen te openen naar de toekomst zodat deze handwerktechniek tot in lengte van dagen behouden zal blijven.

Lesgeld schooljaar 2023-2024: 260 euro (24 lessen). Exclusief lesmateriaal.
Locatie Kantklosschool: Dorpsweg 109a, 1697 KG Schellinkhout

Lestijden: maandag- en woensdagmiddag 13.00 uur – 16.00 uur
dinsdag- en donderdagochtend 09.30 uur – 12.30 uur
dinsdag en donderdagmiddag 13.30 – 16.30 uur

De school is niet telefonisch bereikbaar alleen via de site.