jubileum

“EEN KANTEN EEUW”

25 februari 2014, precies 100 jaar na de dag van oprichting, was de feestelijke bijeenkomst in dorpshuis “de Dregt” te Schellinkhout. Vanaf 14.00 uur werden de genodigden, waaronder de burgemeester (en echtgenote) en wethouders van de gemeente Drechterland, sponsoren, (oud)bestuursleden, (oud)leraressen, leerlingen, donateurs en overige genodigden ontvangen. Om half drie opende, de ceremoniemeester voor deze middag, mevrouw Shirley Kenter het officiële gedeelte en gaf het woord aan de voorzitter mevrouw Lide Brons, gevolgd door mevrouw Guus Bleeker met “100 jaar kantklosschool in Vogelvlucht”, Een geweldig verhaal boeiend van het begin tot het eind.

Na nog een kopje koffie of thee en even de benen strekken was het tijd voor de feestelijke mededelingen. En die waren er! Als eerste was er de benoeming tot Erelid van mevrouw Veerman-Miedema. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat mevrouw Veerman zich bij de kantklosschool aanmeldde voor kantkloslessen. Daarna volgde de prijsuitreiking van de kantkloswedstrijd “Oehoe en Knorretje”. Tot slot kreeg burgemeester Van der Riet het woord. De burgemeester had zich erg verdiept in de kantsoorten uit de verschillende landen, en hoe uniek het is dat onze kantklosschool nog de enige officiële kantklosschool van Nederland is. Tot slot mocht de burgemeester, namens de Koning een Koninklijke Erepenning met Oorkonde uitreiken aan de voorzitter mevrouw Lide Brons. Een Erepenning, als eerbetoon aan allen, die in het verleden de kantklosschool in stand hebben gehouden, zodat wij nu het 100 jarig bestaan hebben kunnen vieren. Een koninklijk tintje aan deze feestelijke dag. Dit alles was een reden te meer om het glas te heffen, en de middag met een hapje en een drankje te besluiten.

Een expositie ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van
KANTKLOSSCHOOL “IEDER VOOR ALLEN WIJDENES”.

De Opening

Op 14 mei was om 14.00 uur de ontvangst van een groot aantal genodigden in Herbergh ’t IJsselmeer. Na een welkomstwoord van de voorzitter mevrouw Lide Brons en een toespraak van burgemeester Van der Riet verrichtte de burgemeester, en zijn echtgenote mevrouw Nelke van der Riet, de officiële opening. De eerste taak van de burgemeester en zijn echtgenote was de onthulling van “de klos” (ontwerp en uitvoering Sjaak van der Meij) met aan het klosgaren de sleutel van de Oosterlekerkerk.

Na de bezichtiging van de expositie was het tijd voor een hapje en een drankje en de aanbieding van het 1e jubileumboek “Een kanten eeuw” in de naastgelegen Herbergh ’t IJsselmeer. De reacties waren lovend; maar zou dit tijdens de expositie ook zo zijn?

SPANNEND!

Wat is het spannend 15 mei jl. om 9.55 uur

Nog 5 minuten en de deuren van het kerkje in Oosterleek gaan open om de eerste bezoekers van de expositie te ontvangen. Drie jaar, ruim drie jaar hebben wij naar dit moment toe gewerkt! Nu, 15 mei 2014 hebben wij alles zorgvuldig nagekeken: zit alles op zijn plaats? Alle werkstukken van de leerlingen zijn netjes op de panelen gespeld. De vitrines met historische stukken zijn mooi gevuld. Op de tafels, die bekleed zijn met de door leerlingen genaaide kleden, liggen en staan diverse bijzondere werkstukken. Het “Taschje” van Prinses Juliana is veilig opgeborgen in de centrale vitrine. Het aquarium waarin de vele vissen op de golven/wind deinen is mooi belicht door de zon die door de grote ramen schijnt. De talrijke gekloste vlinders zijn bezig om langs de muur naar het plafond te reiken.
Het “kersthoekje” met gedekte tafel ziet er piekfijn uit, de kerstboom kan aan. Het winkeltje (waar de bezoekers kleine hebbedingetjes kunnen kopen, een gokje kunnen wagen met het raden van het gewicht van de dradenwolk en het inkijkexemplaar van ons vers uitgegeven boek “Een kanten eeuw” kunnen bekijken) ziet er gezellig en uitnodigend uit.

DE DEUREN KUNNEN OPEN!

This image has an empty alt attribute; its file name is expositie2-768x1024.jpg


'De klos'

De aandacht van de bezoekers, die naar de ingang lopen, wordt onmiddellijk getrokken door een enorme klos van bijna 2 meter die de wacht houdt bij de voordeur. Deze “Moeder-klos” zorgt voor heel wat gespreksstof: wat groot… wat mooi… Hoe is ie gemaakt?
Vele foto’s worden daar genomen… de mensen zijn enthousiast! En dat terwijl ze nog buiten staan!

Eenmaal over de drempel worden de bezoekers als het ware naar binnen gezogen.
Er is veel te zien, er is heel veel te zien!

De bezoekers maken dan ook graag gebruik van de mogelijkheid om “tussendoor” een versnapering te gaan gebruiken bij de herberg ’t IJsselmeer waar ze aldaar ook genieten van de overheerlijke, zelfgemaakte appeltaart!

Na deze “pauze” komen zij met hernieuwde energie terug om verder te gaan met het parcours in de kerk.
Sommigen hebben zelfs vier keer een “pitstop” gemaakt.
Wij hoorden vaak dezelfde opmerkingen: “Dit had ik nog niet gezien!” of Had jij dat al gezien?”

Al met al kunnen wij met tevredenheid terugkijken naar deze tentoonstelling.
De tijd is omgevlogen!
Het boek “Een kanten eeuw” is een prachtige afronding van 100 jaar kantklosschool “Ieder voor Allen Wijdenes”, met daarbij de herinneringen aan de tentoonstelling hebben wij een nieuwe impuls voor de toekomst van onze kantklosschool gekregen.

DE EXPOSITIE WERD MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: